Szigetköz Lovastalálkozó 2005

Idén immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Szigetköz Lovastalálkozó, amely minden évben több száz érdeklődőt vonz a Halásziban található Babos Majorba egy programokban bővelkedő kellemes hétvégi kikapcsolódásra. Idén még a rendezvényt megelőző napok késő őszt idéző időjárása sem tántorította el a lovasokat a részvételtől, sőt, közel száz ló-lovas páros nevezett a különféle versenyszámokra.

Teljesítménytúra a Köröstől a Dunáig

A programok sora pénteken egy felvonulással kezdődött, ahol a résztvevők köszöntötték a legmesszebbről „lábon” érkezetteket, nevezetesen a kartali Törvényen Kívüli Lovas Egyesület tagjait, akik lóháton, valamint egy saját gyártású vadnyugati postakocsival közel 300 kilométert tettek meg két hét alatt Szarvastól Halásziig. A csapatot vezető Telek Csabától, megtudhattuk, hogy útjuk nem volt épp viszontagságoktól mentes, hiszen egy sajnálatos közúti baleset, valamint a szélsőséges időjárás is igencsak nehezítette a dolgukat.
A Dél-Alföldtől a Szigetközig tartó túrával saját korábbi rekordjukat múlták felül, tavaly ugyanis „csak” Kartalról indultak, most viszont a Lovas Világtalálkozó helyszínéről lovagoltak idáig. De hogy Kartal vagy Szarvas, végül is egyre megy: a Szigetköz Lovastalálkozó különdíját, a Vándor-ló Kupát tavaly és idén is vitathatatlanul a Törvényen Kívüliek érdemelték ki.

Borsodi játék

Hogy hogyan kapcsolódik Borsod a Szigetközhöz? Nem egy újabb lovastúra, hanem a sör okán, ugyanis a lovas csapatversenyeket minden évben a rendezvény fő támogatójáról nevezik el a szervezők. A szombati nap idén is a csapatjátékok jegyében telt, és a tavalyi királylány-szabadítós, sárkánnyal küzdős feladatok után most még furfangosabb akadályok várták az indulókat. A hatfős csapatoknak kincsvadászatra kellett indulniuk, melynek során célba lőttek, a Dunába gázoltak lovukkal, csapatindulót költöttek és zászlót fabrikáltak, halat fogtak és sütöttek, célbadobtak, szlalomoztak, vizet hordtak… és persze a végén kiáshatták a kincsesládát is a tó partján álló fűzfák alól. De volt még a nap során amatőr díjugrató verseny, fogathajtás, lovasíjászat, a versenyek között pedig bemutatók szórakoztatták a közönséget. Ezek során a már említett postakocsi sem pihenhetett, hiszen a pályán gaz útonállók igyekezték kirabolni, vad vágtában, pisztolyaikkal a levegőbe lődözve igyekeztek megfélemlíteni a kocsi utasait és fegyveres őreit, sőt pisztolypárbajra is sor került a „jók” és a „rosszak” között.
Az este country-bulival folytatódott a Rodeo együttes közreműködésével, valamint Sógor Gyula, azaz Old Cowboy vezetésével „country linedance” táncot is tanulhattak az érdeklődők. Ez a program persze már egyfajta felvezetése volt a másnapi western-napnak is, amely szintén elmaradhatatlan része a halászi rendezvénynek.

Western-nap

Nincs Szigetköz Lovastalálkozó western-nap nélkül, és így volt ez idén is. A trail, a szlalom és a hordókerülés most is bárki számára kipróbálható volt, hiszen ezekben a versenyszámokban a kezdő kategóriát mindig főként a környék amatőr – és nagyrészt angol stílusban lovagló – lovasainak, illetve a 14 év alatti gyerekversenyzőknek írják ki, míg a western-versenyeken gyakorta szereplő felnőtt lovasok a haladó kategóriában állnak rajthoz. Az idei eredmények ráadásul a Western Kupasorozat részeként is nyilvántartásba vétetnek, hiszen Halászi is csatlakozott az elsősorban amatőr lovasoknak szóló rendezvénysorozathoz.
Mind a délelőtti trail, illetve a kiegészítő versenyszámként beiktatott kulcs, mind pedig a délutáni további gyorsasági futamok számos nevezőt vonzottak. Olyannyira, hogy a szlalom és a hordókerülés versenyszámaiban a rengeteg nevező okán a szokásos kettő helyett csak egy futamra volt lehetőségük az indulóknak, így mindenkinek egyből a legjobb formáját kellett hoznia a jó helyezéshez.
A versenyek közötti szünetben a lóval való természetes kommunikáció lehetőségeiről tartott látványos és tanulságos bemutatót Csontó Zoltán Mambó nevű lovával, „Játék a lóval” címmel pedig a Szlovákiából érkezett Majer Sándor és Ontario nevű pónija kápráztatta el a nézőket bemutatójával. Őt később a gyorsasági futamok sztárjaként is ünnepelhette a közönség, és láthatta, hogyan változik át egy szempillantás alatt a játékos és fegyelmezett kis ló egy szélvészként száguldó versenylóvá...

Jövőre veletek ugyanitt!

Ahogyan már tavaly és azelőtt is elmondtuk, most sem írhatunk mást: aki ott volt, biztosan jövőre is ott lesz, aki még sosem vett részt a Szigetköz Lovastalálkozón, az jövőre már semmiképp se szalassza el! A Babos Major és házigazdája, Babos Béla, valamint a lovastalálkozó programjait szervező Simon Ervin és családja vendégszeretete, a fogadtatás, a programok sora, a gyönyörű környezet és a rengeteg szebbnél szebb ló látványa mind-mind azt mondatja velünk: jövőre veletek ugyanitt!

Balogh Eszter