2004. Szigetköz Lovastalálkozó

IV. Szigetköz Lovastalálkozó - Beharangozó

1998-ban hívtuk össze Halásziba az első találkozót a környéken mind nagyobb számú hobbilovas részére. Nem a szervezők érdeme, hogy a szegényes program kínálat ellenére sem a váratlanul nagyszámú néző, sem a lovasok nem akarództak szétszéledni, pedig az este és egy nagyon komoly vihar volt már a nyakunkon. Azóta minden évben mindig több programról, komplettebb szórakozásról igyekszünk gondoskodni.
2001-ben az első Szigetköz Lovastalálkozó mérföldkő volt. Az immár országosan meghirdetett rendezvényen komoly versenyzők, felkészült lovascsoportok tartottak színvonalas bemutatókat, majd vetették bele magukat a játékba vagy az esti buliba ahol kitűnő country zenekar teljesítette ki a hangulatot. A sikerben komoly szerepe volt az akkor megismert elhivatott westernlovas társaságnak, a rendező egyesület és a házigazda vendégszeretetének és nem utolsó sorban a főszponzor BORSODI sörgyár azóta is meghatározó gáláns felajánlásának. Az azóta eltelt időben folyamatosan próbálunk felnőni a feladathoz, hogy a Szigetköz Lovastalálkozó országszerte ismert, jó példa legyen az egyre szaporodó hasonló típusú rendezvények előtt. Reméljük Önök is ellátogatnak hozzánk, és meggyőződnek róla, hogy itt nem csak szép a környezet, de lovasok - és persze a közönség - részére is tartalmas szórakozást nyújtunk.

Szívélyes üdvözlettel a viszontlátásig:   Simon Ervin
szervező


 

IV. Szigetköz Lovastalálkozó - Program

AUGUSZTUS 6. ( péntek)
15.00-tól   Tábornyitás, gyakorlási lehetőség. Este tábortűz.
AUGUSZTUS 7. (szombat)
WESTERNNAP
9.00   Nevezések, pályabemutatás
10.00   Trail I
11.00   Trail II
11.45   Borsodi játék
12.30   Ebéd, közben élő cauntry zene
13.30   Westernlovaglás alapjai (bemutató)
14.30   Hordókerülő (kezdő és nyílt kat.)
16.00   Szlalom (kezdő és nyílt kat.)
17.00   Kulcs és lövészet
17.40   SILVERADO RANCH bemutatója
18.00   Közös „lábáztatás” a folyónál
18.30   Eredményhirdetés, díjkiosztás
19.00   Cauntry est
(KENTUCKY PUB-LIX)
23.00   Disco
24.00   Tüzijáték
AUGUSZTUS 8. (vasárnap)
Hagyományörző programok
9:00   Nevezés
9.30   Szalagszerző játék
10.00   BORSODI KUPA (csapatvetélkedő)
11.00   Díjugrató háziverseny
12.00   Ebéd , a Károlyházi citerások zenélnek
14.00   Amatőr fogatverseny
15.00   Huszáresküvő
15.15   Lovasíjászat
16.00   Ló-lovas szépségverseny
16.30   Lovasfelvonulás
17.00   Gyorsasági verseny különdíjjal !!!
17.30   Eredményhirdetés, díjkiosztás


 

IV. Szigetköz Lovastalálkozó - Értékelés

A legutolsó mindig a legjobb. Szervezőként különösen büszke vagyok néhány résztvevőre, lovasra, vendégre, segítőre vagy támogatóra, akiket itt megpróbálok felsorolni, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Résztvevőként minden évben lábon érkezik egy Győr környéki sportistállóból (kb. 50-60 km) egy nagyon szimpatikus család, Galántaiék. Többször ők érdemelték ki a Vándor-ló díjat, amit ezúttal ezt jócskán túlszárnyalva 260 km-t lóháton megtéve a Duna vonalát követve érdemelt ki a Kartalról érkező „The Outlaw Riders” westernlovas egyesület, mely teljesítmény önmagában is lenyűgöző, de „mellesleg” ők nyerték a csapatjátékot is. Gratulálunk!
A Szlovákiából érkezett Majer Sándor (korábbi western gyorsasági EB-k helyezettje) egyéni lovasteljesítményével, személyiségével, játékos lovasbemutatóival a közönség és a lovastársak szívébe is hamar belopta magát. Csontó Zoltán Pat Parelli módszereivel szemléltette látványosan a ló-lovas kommunikáció és a lókiképzés modern felfogásának eredményességét. Komjáthy György az ország egyik legeredményesebb díjlovasa és edzője a szomszédos Ádám Zoltán Díjlovas Kiképzőközpontból, Máriakálnokról érkezve laikust és hozzáértőt is ámulatba ejtett kitűnő lován bemutatott kűrjével.
Őket a töki hagyományőrzők bemutatója követte a ” HUSZÁRESKÜVŐ”, csupa nagybetűvel. Gyönyörű ruházatuk, szórakoztatóan összerakott és magas színvonalon bemutatott műsoruk a nagyvilág bármely pontján hasonló, hangos sikert jelentene. A Kentucky Pub-Lix zenekar is kezdetektől velünk van, és arat évről-évre frenetikusabb sikert „Könnyű nekik”, hisz az itteni közönségük mind nagyobb arányban ma már „rajongótáborukat” erősíti, növeli.
Szintén a teljesség igénye nélkül még néhány név akik nélkül ez a rendezvény nem lett volna AZ, AMI LETT. Szalontai Zoltán SILVERADO híres sheriffje, kis csapatával, Katona Szabolcssal kiegészülve „cowboykodtak” mutatták be és tanították a közönségnek lasszóvetési tudásukat.
Kürti Imre lovasíjász készített elő fáradtságot nem ismerve olyan lovagi játékokat, mely segítőivel két remek helyi lovassal Nagy és Kovatsits Attilával kiegészítve látványos, szórakoztató sőt tanulságos színfoltja lett a találkozónak. E két Attila egyéb okból is említést érdemel: mindkettő mind kiválóbb lovasíjász, rendezvényszervező és műsorvezető és mindkettő alapítója és mozgatórugója egy-egy a Szigetköz Lovastalálkozón is aktív lovascsapatnak.
Van „nekünk” egy fóti párosunk Bagi Imre és Tóth Gabriella, akiknek aktív részvétele a játékokon, szépségversenyen vagy a táncparketten megkapó és eredményes.
Meg kell említenem egy ifjú titánt, ifjabb Tóth Pétert, aki már 13-14 éves korában is gyakorlatilag egyedül vett részt a rendezvényünkön, amatőr kategóriában szinte mindent megnyert.
A környék lovasai is szép számmal képviseltették magukat, a halásziakon kívül, Levélről, Hegyeshalomból, Mosonagyaróvárról, Hédervárról, Dunaremetéről stb. érkeztek lovasok.
Mind egytől-egyig helytálltak a versenyeken.
A rendezvény sikerét jellemzi, hogy az ország távolabbi vidékein (Dunaharaszti, Budapest környéke) élő lovasok is ellátogattak hozzánk, hogy egy tartalmas hétvégét töltsenek nálunk.
A hétvége egyik leglátványosabb programja egy olyan versenyszám lett, mely eredetileg nem is szerepelt a versenykiírásban. Szombat délután hatalmas fekete felhők gyülekeztek Halászi felett és egy hatalmas zivatar vágta ketté az épp megrendezésre kerülő szlalom versenyszámot. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy a rendezvénynek erre a napra vége szakadt, mert a homok pálya úgy felázott, hogy lóval a versengést nem lehetett volna folytatni.
A megmentőnk neve Nagy Attila lett, ki egy fura ötlettel állt elő, ha nem lehet lóval hát vágjunk neki gyalogosan a távnak. Hamar sok követője akadt, s mindenki a saját bőrén tapasztalhatta milyen is lehet a lónak a bóják között keringeni. A közönség is nagy ovációval fogadta a bohókás jelenetet, voltak akik nem mertek hinni a szemüknek, mikor látták a sárosabbnál-sárosabb versenyzőket. Sokakban felmerült a kérdés érdemes-e vérre menő versenyeket rendezni, vagy a fő cél az legyen, hogy jól érezzük magunkat.
Reméljük a képek magukért beszélnek, s kedvet csinálnak minden olyan lovasnak ki megszeretne látogatni bennünket.

Simon Ervin
szervező